gebiedsontwikkeling transformatie elements haarlem

Integrale gebiedsontwikkeling van A tot Z

PROJECT BESCHRIJVING

Gebiedsontwikkeling met als te transformeren hart het voormalig ‘Fluor’ kantoor. Een combinatie van bruisend stadsleven en natuur. Een totaalplaatje waar met verschillende partijen (architecten, adviseurs, gemeente, etc.) goed naar wordt gekeken. Een ware uitdaging voor een projectdirecteur.

OPDRACHTGEVER

Dura Vermeer Bouw Midden West

JAAR

Juli 2017 – heden

UITDAGING

Het vertalen van een ontwikkelopgave naar een concrete gebiedsontwikkeling voor het voormalige Fluorterrein in Schalkwijk-Midden te Haarlem. Dit met de gemeente en een divers palet aan partijen en belangen.

UITKOMST

Een project met 304 woningen, waarvan 190 huurappartementen verkocht aan Bouwinvest en 110 stuks vrije sector koop. Het grootste deel in fantastische lofts middels de transformatie van het kantoorgebouw. Mobiliteit komt tot stand in een innovatieve hub.

Het project

Voor Dura Vermeer Bouw Midden West verzorgen we de projectdirectie van het project Elements, in Haarlem Schalkwijk. Elements is onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling in Schalkwijk Midden: “Stad tussen de bomen”. Heel Schalkwijk Midden ondergaat een verandering: groen, gemengd, bruisend en gezond.

 De planning is dat eind 2020 de bouw gaat beginnen met het boren van de bronnen voor de warmtepompen van de woningen. De samensmelting van nieuwbouw, de transformatie van het oude kantoorgebouw in combinatie met de rijke en groene openbare ruimte is de kern van het project; het geeft karakter, geborgenheid en identiteit. In 2023 is verwachting dat het project stap voor stap wordt opgeleverd. Er is dan een leefomgeving met 304 huur- en koopwoningen, een kleine 1.700m² bvo commerciële ruimte, een slimme mobiliteitsoplossing en een fantastische openbare ruimte. Ziekenhuis, Winkelcentrum sportvoorzieningen en Openbaar zijn binnen handbereik.

Synergie & Waarden

De basis van de waardecreatie is door Dura Vermeer zelf gelegd in oktober 2017. Dit door een Ontwikkelovereenkomst met de gemeente Haarlem en andere eigenaren van Schalkwijk Midden te sluiten ondertekenen. Er is hier gekozen voor een plotgewijze ontwikkeling van het totale gebied in plaats van een overkoepelende totale exploitatie. Onze werkzaamheden richten zich daarmee in de kern tot het verzilveren van deze geprognotiseerde waarde.

Eind 2019 is de Wabo-procedure gestart als belangrijke procedurele stap. Programmatisch zijn er afspraken met een belegger voor een 60% van de woningen en er is een duidelijk visie op het koopdeel. Hiertoe zijn een verschillende bijeenkomsten geweest in het co-creatie proces om tot de goede keuzes in de woningontwikkeling te komen. Het vertrouwen dat Dura Vermeer heeft in de locatie heeft zich aanvullend vertaald in de verwerving van de zogenaamde Belcanto locatie noordelijk in het gebied.

Werkzaamheden

In 2017 zij we begonnen met het structureren van het proces om tot een stedenbouwkundig plan te komen en een programmatische invulling van het project. We sluiten daarmee aan bij de werkprocessen van Dura Vermeer en moeten tevens de specifieke projectmethodiek in de samenwerking met de gemeente verankeren. Een Regieteam bewaakt kwaliteit en proces van het totale plan Stad tussen de Bomen. We zijn als projectdirectie projecteindverantwoordelijk.

Aan project werkt een wisselend team van circa 20 hoogwaardige BIM-engineers, projectontwikkelaars, projectmanagers, verkoopmanager, secretaresse, juristen en directieleden. Dit los van architecten en andere externe adviseurs. Omdat het een gebiedsontwikkeling is die eigenlijk bestand uit 5 losse deelprojecten gebeurt er iedere dag wat en leren we iedere dag weer. We werken verder samen met Dura Vermeer Infra en Dura Vermeer Vastgoed in onderdelen van het project.

Michiel gaat altijd met een tomeloze energie in zijn projecten om de gestelde doelen te bereiken.

MARIJKE NAS – VAN WIERINGHEN BORSKI — STATUTAIR DIRECTEUR, DURA VERMEER BOUW MIDDEN WEST BV

Onze resultaten

Ondanks dat Elements fysiek nog niet bestaat, weten we al dat we echt wat toevoegen aan de plek. Een aantal resultaten kunnen we hard maken.

+304

Woningen

42

Bomen

120

Arbeidsplaatsen

6000

M2 buitenruimte

Locatie

Locatie van nieuwbouw project Elements in Haarlem

Betrokken partijen waarmee we hebben samengewerkt

logo projectontwikkelaar dura vermeer
Logo van Elephant architect van Factory binnen Elements
Logo MEESVISSER architect bij project Elements
Logo van ZUS landschapsarchitect bij project Elements
Logo van adviseur Niemand bij Elements
Logo van Continental Car Parks een partner bij het project Elements
Logo van Bouwinvest de belegger betrokken bij de tender
Logo van De Wijde Blik reclamebureaubij Elements
Logo van de vormgever van Elements: Pudelskern
Logo van Zzesto voormalig vormgever bij Elements
Cta van projectdirecteur Michiel van Uminds

Wij vertellen je graag meer

MICHIEL VAN HOOF – FOUNDER

Bij Weer Thuis! is samenwerken de key om doorstroom te bevorderen

PROJECTMANAGEMENT – WEER THUIS!

Een spin in het web bij het stroomlijnen van  doorstroom 

Het organiseren en begeleiden van regionale samenwerkingen tussen woningcorporaties, gemeenten, zorgaanbieders Beschermd Wonen en de Maatschappelijke Opvang.

Transformatie van een oude zorglocatie naar wonen in Bakel

GEBIEDSONTWIKKELING – LANDGOED BAKEL

Van intensieve zorg naar ontspannen woon-zorg community.

De transformatie van een intramurale zorglocatie naar een woon-zorg community in het groen. Dit op een landgoed in Bakel van ruim 40 hectare. Een ontspannen plek voor mensen met en zonder een zorgbehoefte.