allerlei verschilende kleuren veiligheidshelmen

Papa, wat doet U.Minds?

Mijn antwoord: “Wij zijn adviseur en ontwikkelaar.” Hier kom ik niet mee weg. Mijn kinderen vragen me wat dat dan precies is.

En ik begin opnieuw met hetzelfde. Dan onderbreken ze me en zeggen: “We snappen het niet, dus je bent huizenbouwer?” En ik antwoord:

“Ja, ik ben huizenbouwer.” 

Eerlijk gezegd zou ik dat ook het liefst willen zijn: huizenbouwer. Komt dat doordat ik de negende generatie van mijn familie ben in de bouw? Of omdat de maatschappelijk urgentie om huizen te bouwen op dit moment weer zo hoog is? Of is het een meer basale drive om een nest te bouwen zoals de onderste laag van de Maslow-Piramide?

Ik weet het niet, maar dat huizen bouwen in mijn genen zit, is hoe dan ook een gegeven. Precies 60 jaar geleden startte mijn familiebedrijf als Wed. H. van Hoof & Zoon. Mijn voorvader startte in 1774. En precies 5 jaar geleden startte ik U.Minds. Een mooi moment om terug te blikken.

Het bouwbedrijf Wed. H. van Hoof & Zoon werd later voortgezet als Van Hoof’s Bouwbedrijf Bakel en Van Hoof’s Holding. We hanteren nu de handelsnaam Hoofzaken. Na het overlijden van mijn ouders in 2013 ben ik met mijn oudste zus gedeeld eigenaar geworden. Het is een kleine familieonderneming. We hebben dit bedrijf de afgelopen 7 jaar met trots en respect naar onze eigen hand gezet. We hebben ook de keuze gemaakt het niet te verkopen, maar we zijn wél gestopt een bouwbedrijf te zijn. We besloten in plaats daarvan het bedrijf verder te brengen met onze kennis en expertise, vanuit onze opleidingen en ervaringen.

“Mijn hele leven heb ik gezien welke drive, energie en opoffering je moet leveren als ondernemer om je bedrijf te continueren en overeind te houden.”

Gekleurde helmen die iets aangeven over wat een adviseur, ontwikkelaar doet

Zo startte voor mij het ondernemerschap dat ik ogenschijnlijk nooit gewild heb. Mijn hele leven heb ik gezien welke drive, energie en opoffering je moet leveren als ondernemer om je bedrijf te continueren en overeind te houden. Het leek altijd te regenen, er was altijd gedoe, de eindeloze aanbestedingen. Zoals mijn vader zei: “Bij ondernemerschap komt er nooit een einde aan je werk.” Ik stond er dus niet bepaald om te springen, maar tegelijkertijd kon je me na school en in het weekend vaak op de bouw of de timmerwerkplaats vinden. En juist daarom ben ik heel dankbaar voor de keuze die we in 2014 hierin hebben gemaakt om het bedrijf voort te zetten.

Job Dura van Dura Vermeer zei het mooi in hun magazine ter ere van hun 165-jarig bestaan: “Wij zijn gewend nooit een rimpelloos jaar te hebben.” Wij hebben onze portie rimpels en groeven ook wel overleefd. Hoe je daar mee omgaat, maakt wie je bent als persoon en als bedrijf.

Misschien is dat wel één van mijn grootste lessen en inzichten van de laatste jaren: Het ontdekken waar je basis zit van handelen. Dat is toch die drive om aan projecten te werken. Dat is het netwerk dat je hebt opgebouwd om mee samen te werken en een verschil te maken in de steden en dorpen waar we actief zijn. Deze basis van handelen, deze energie, zetten we nu dus niet om in stenen stapelen, maar we bouwen juist aan de ontwikkelingsprocessen die eraan vooraf gaan en de tools die je daarvoor nodig hebt.

“Het is als het in elkaar zetten van een automotor: Als je een onderdeel mist, draait de motor niet.”

En dat is niet altijd makkelijk, dat in elkaar sleutelen van iedere stap in de juiste volgorde tijdens complexe processen. Iedere dag maken we fouten en weten we dat het beter kan. Het is de energie die we in onze projectmotoren blijven stoppen waardoor we altijd weer ons doel bereiken en resultaat boeken.

De motor waar wij aan bouwen integreert concepten, gebiedsontwikkeling en vastgoed. Die integratie resulteert in betere nestjes voor de gebruikers om in te wonen, werken, recreëren en te winkelen. Met U.Minds doe we dat samen met onze relaties dus alweer 5 jaar. Met Hoofzaken draaien we 60 jaar. We zijn waanzinnig dankbaar voor de samenwerking in deze bedrijven met inspirerende mensen. Met hen mogen we werken aan nestjes. “Ja,” antwoord ik mijn kinderen: “ik ben een trotse, dankbare huizen- en nestjesbouwer.”

Lees ook: Doe vooral niet samen wat je alleen kunt

Michiel van Hoof

De drie partners van u.minds; Rogier, Michiel en Erwin

Weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Heb je een uitdagend probleem in gebieds- en vastgoedontwikkeling?

Daag ons uit met jouw complexe vraagstukken.  

Samen vinden we innovatieve oplossingen voor een duurzame samenleving, efficiënte processen en brengen we mens en natuur in balans en verbinding.

Laten we bouwen aan de toekomst.