GEPUBLICEERD OKTOBER 2021

‘In gelul kun je niet wonen.’

Michiel van Hoof van U.Minds auteur

AUTEUR: MICHIEL VAN HOOF

Geweldige tijdloze quote van Jan Schaefer die nog altijd opgaat. Want wat worden we weer plat gegooid met oplossingen om de woningnood op te lossen.

Waarom doen we dat niet gewoon als we het allemaal zo goed weten? Wie ligt er dwars?

Nog zo’n mooie uitspraak van hem: “Is dit beleid of is hierover nagedacht?”

Misschien heb ik een antwoord: het gaat om vertrouwen en gunnen.

Ik leerde al tijdens mijn opleiding in 1999 dat als je wilt vertragen, blokkeren, verwarren of anderszins de zaak wilt dwarsbomen, dan ga je nader onderzoek doen, richt je een taskforce op of ga je nog eens goed de processen onder de loep nemen.

Het leidt meestal, laat ik nuanceren, tot niets. 

Wat mij betreft gaat het alleen om vertrouwen. Om de wil ons in de problemen van een ander te verplaatsen en er samen iets van te maken. Samen die passie te pakken en een geweldig gebouw neer te zetten of buurt te realiseren. Of gewoon nieuwe energie aan te boren om ergens een positieve verandering te brengen.

 Nu na 25 jaar werkervaring is mijn fascinatie voor het gebrek aan vertrouwen en mijn wil om een project voor elkaar te krijgen nog altijd groot. Gaat dat altijd goed? Nee, we maken fouten en soms duurt het langer omdat vertrouwen lastig is.

“Het komt te voet en gaat te paard”. Die quote is vast ook van iemand, ik gebruik ‘m regelmatig.

Ik ga graag het gesprek met je aan over vertrouwen. Mijn opening tot ons gesprek is tegelijk één van mijn grote frustraties:

‘Er is steeds minder vertrouwen tussen mensen en dus ook in partijen zoals wij. Het is echter geen ‘vastgoedprobleem’. Het is een maatschappelijk probleem dat overal zijn lelijke dwarse kop opsteekt.’

  • Herken je het gevoel dat al bij een eerste gesprek alle vooroordelen over je heen golven?
  • Wat is jouw grootste uitdaging of frustratie?
  • Wat heb jij nodig om blij te worden van een project?

Ik ben oprecht benieuwd naar je mening. Nieuwsgierig naar jouw inzichten en nodig je uit die met me te delen.

Lees ook “Papa, wat doet U.Minds?

“Het gaat om vertrouwen en gunnen. Om de wil ons in de problemen van een ander te verplaatsen en er samen een geweldig gebouw neer te zetten of een buurt te realiseren.

Michiel van Hoof voorstander van participatie

MICHIEL VAN HOOF – FOUNDER

Wij bloggen regelmatig en lezen voor jou alles wat er te lezen valt over proces architectuur, co-creatie en gebiedsontwikkeling. En delen elke maand alleen wat we écht de moeite waard vinden via